Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Μεγάλο Φινάλε του Cassini

Διαστημόπλοιο Cassini
Σχεδόν πριν από 20 χρόνια, το διαστημόπλοιο Cassini της NASA εγκατέλειψε τη Γη και ξεκίνησε ένα επταετές ταξίδι στο ηλιακό σύστημα. Ο προορισμός του; Ο δακτυλιοειδής Κρόνος και τα πολλά, πολλά φεγγάρια του.
Κρόνος
Μετά από μια δεκαετία εξερεύνησης του συστήματος το Κρόνου, το Cassini θα βυθιστεί στην καταστροφή του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.
Καταιγίδα σε σχήμα εξάγωνου στο βόρειο πόλο του Κρόνου
Όταν το Cassini έφτασε στον Κρόνο, ο βόρειος πόλος του ήταν στο χειμώνα και είχε ένα βαθύ μπλε χρώμα όπως του Ποσειδώνα. Τα αέρια ρεύματα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη είχαν διαμορφώσει τις κορυφές των νεφών σε ένα αξιοσημείωτο εξάγωνο αρκετά ευρύ ώστε να χωράνε δύο πλανήτες σαν τη Γη μέσα. Το φαινομενικά τεχνητό σχήμα προκάλεσε αρκετές εικασίες μέχρι που οι επιστήμονες απέδειξαν ότι μπορούσαν να παράγουν φυσικά το μοτίβο στο εργαστήριο.
Το τελευταίο κεφάλαιο σε μια αξιοσημείωτη αποστολή εξερεύνησης και ανακάλυψης, το Μεγάλο Φινάλε του Cassini, είναι από πολλές απόψεις σαν μια ολοκαίνουργια αποστολή. Το διαστημόπλοιο Cassini της NASA βούτηξε είκοσι δύο φορές μέσα από το ανεξερεύνητο διάστημα μεταξύ του Κρόνου και των δακτυλιδιών του. Αυτά που μάθαμε και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε αναλύοντας τα δεδομένα από αυτές τις εξαιρετικά κοντινές διαβάσεις πάνω από τον πλανήτη θα μπορούσαν να είναι μερικές από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που θα έχει κάνει το διαστημόπλοιο Cassini με τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε την ιστορία της τελικής, τολμηρής αποστολής του Cassini και σε ό,τι έχει καταφέρει η αποστολή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκτοξεύθηκε ο νέος «κυνηγός εξωπλανητών», το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA (φωτό)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: To νέο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), που θα αποτελέσει το διάδοχο του τηλεσκοπίου «Κέπλερ» στην αναζήτηση εξωπλανητών, εκτοξεύθηκε το βράδυ, στις 01:51 ώρα Ελλάδας, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ. Η εκτόξευση έγινε με διήμερη καθυστέρηση λόγω ενός τεχνικού προβλήματος της τελευταίας στιγμής. Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, το κυρίως μέρος του πυραύλου Falcon διαχωρίστηκε από το πάνω μέρος με το TESS και επέστρεψε άθικτο στη Γη για να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες» που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASA, που έχει μέγεθος ψυγείου και βάρος 318 κιλών, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, στην οποία δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί άλλο σκάφος. Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 10
Καλωσήρθατε στο <<The Big Bang>> !!! Το << The Big Bang >> είναι το blog στο οποίο μπορείτε να βρείτε μία ποικιλία ειδήσεων και video που αφορούν την αστροφυσική και την αστρονομία.