Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κορυφαία επιστημονική ανακάλυψη για το 2017 είναι για 2η χρονιά τα βαρυτικά κύματα

Στην επιστήμη, η πρόοδος σπάνια έρχεται με παρόμοιο τρόπο. Λοιπόν, τώρα, έρχεται επί δύο συνεχόμενα χρόνια.  Η πρώτη άμεση ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, η κορυφαία ιστορία το 2016, ξεκίνησε από ένα είδος οραματισμού της αστρονομίας με σκοπό να ξεκλειδώσει κάποια – ανυπόστατα μέχρι τότε – μυστικά του κόσμου. Η κορυφαία είδηση του 2017, είναι μια σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων, που δεν είχαμε δει ποτέ, και η οποία επικύρωσε αμέσως μερικές θεωρίες στη φυσική και σκότωσε άλλες. Και έτσι αυτός ο νέος τρόπος για να διερευνηθούν τα κοσμικά μυστήρια κερδίζει πάλι την κορυφαία διάκριση φέτος στο Science News.
neutronstars_crash-gravitonial-waves
Σε ένα γαλαξία 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, δύο αστέρια νετρονίων συγκρούστηκαν. Και τα κάθε είδους παρατηρητήρια έπιασαν τόσο τα επακόλουθα βαρυτικά κύματα όσο και τις ακτινοβολίες που ελευθερώθηκαν.
neutronstars
Τα δύο παρατηρητήρια LIGO και VIRGO χρησιμοποίησαν βαρυτικά κύματα για να περιορίσουν την περιοχή (λευκές γραμμές), όπου τα δύο αστέρια νετρονίων συγκρούστηκαν. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA ανίχνευσε ακτίνες γάμμα από την περιοχή που περιγράφεται με κίτρινο χρώμα. Το ορατό φως από τη σύγκρουση επέτρεψε στους επιστήμονες να εντοπίσουν τον γαλαξία NGC 4993 (κόκκινη κουκκίδα).
                                                                                                     πηγή:physics4u.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκτοξεύθηκε ο νέος «κυνηγός εξωπλανητών», το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA (φωτό)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: To νέο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), που θα αποτελέσει το διάδοχο του τηλεσκοπίου «Κέπλερ» στην αναζήτηση εξωπλανητών, εκτοξεύθηκε το βράδυ, στις 01:51 ώρα Ελλάδας, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ. Η εκτόξευση έγινε με διήμερη καθυστέρηση λόγω ενός τεχνικού προβλήματος της τελευταίας στιγμής. Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, το κυρίως μέρος του πυραύλου Falcon διαχωρίστηκε από το πάνω μέρος με το TESS και επέστρεψε άθικτο στη Γη για να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες» που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASA, που έχει μέγεθος ψυγείου και βάρος 318 κιλών, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, στην οποία δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί άλλο σκάφος. Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 10
Καλωσήρθατε στο <<The Big Bang>> !!! Το << The Big Bang >> είναι το blog στο οποίο μπορείτε να βρείτε μία ποικιλία ειδήσεων και video που αφορούν την αστροφυσική και την αστρονομία.