Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιθανοί Πίδακες Νερού στο Φεγγάρι του Δία, Ευρώπη


Ευρώπη
Αυτή η σύνθετη εικόνα δείχνει ύποπτους πίδακες νερού που εκρήγνυται κάτω αριστερά στο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη. Οι πίδακες, φωτογραφημένοι από τον φασματογράφο απεικόνισης του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble της NASA, παρατηρήθηκαν καθώς το φεγγάρι πέρασε μπροστά από τον Δία. Η υπεριώδη ευαισθησία του Hubble επέτρεψε να διακριθούν τα χαρακτηριστικά που υψώθηκαν πάνω από 160 χιλιόμετρα πάνω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης. Το νερό πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα ωκεανό κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης. Τα δεδομένα του Hubble ελήφθησαν στις 26 Ιανουαρίου 2014. Η εικόνα της Ευρώπης που επικαλύπτει τα δεδομένα του Hubble, δημιουργήθηκε από τα δεδομένα των αποστολών Galileo και Voyager.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA απεικόνισαν αυτό που μπορεί να είναι πίδακες υδρατμών που εκρήγνυνται από την επιφάνεια του φεγγαριού του Δία, την Ευρώπη. Το εύρημα αυτό ενισχύει άλλες παρατηρήσεις του Hubble που προτείνουν ότι το παγωμένο φεγγάρι εκρήγνυται με μεγάλου υψόμετρου πιδάκων υδρατμού.
Η παρατήρηση αυξάνει την πιθανότητα ότι οι αποστολές στην Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να μετρήσουν δείγμα του ωκεανού της Ευρώπης χωρίς να χρειαστεί να τρυπήσουν αρκετά χιλιόμετρα πάγου.
«Ο ωκεανός της Ευρώπης θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα σημεία που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενούν ζωή στο ηλιακό μας σύστημα”, δήλωσε ο Geoff Yoder, συνεργάτης της NASA στην Ουάσιγκτον. “Αυτοί οι πίδακες, αν όντως υπάρχουν, μπορεί να παρέχουν έναν άλλο τρόπο για να συλλέξουμε δείγμα κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης”.
Πηγή: NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκτοξεύθηκε ο νέος «κυνηγός εξωπλανητών», το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA (φωτό)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: To νέο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), που θα αποτελέσει το διάδοχο του τηλεσκοπίου «Κέπλερ» στην αναζήτηση εξωπλανητών, εκτοξεύθηκε το βράδυ, στις 01:51 ώρα Ελλάδας, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ. Η εκτόξευση έγινε με διήμερη καθυστέρηση λόγω ενός τεχνικού προβλήματος της τελευταίας στιγμής. Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, το κυρίως μέρος του πυραύλου Falcon διαχωρίστηκε από το πάνω μέρος με το TESS και επέστρεψε άθικτο στη Γη για να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες» που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASA, που έχει μέγεθος ψυγείου και βάρος 318 κιλών, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, στην οποία δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί άλλο σκάφος. Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 10
Καλωσήρθατε στο <<The Big Bang>> !!! Το << The Big Bang >> είναι το blog στο οποίο μπορείτε να βρείτε μία ποικιλία ειδήσεων και video που αφορούν την αστροφυσική και την αστρονομία.