Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο πλανήτης Ουρανός μυρίζει σαν χαλασμένo αυγό


Posted on 25/04/2018
0

O πλανήτης Ουρανός και ένας  από τους 27 δορυφόρους (ο Άριελ). Η φωτογραφία λήφθηκε το 2006 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Μυρωδιά ίδια με εκείνη του χαλασμένου αυγού έχει ο Ουρανός, ένας από τους πιο παγωμένους και γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Αυτό οφείλεται στο χημικό συστατικό υδρόθειο, εξαιτίας του οποίου μυρίζουν τόσο άσχημα τα χαλασμένα αυγά, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες αλλά και μία αποστολή του διαστημόπλοιου Voyager 2 της ΝΑΣΑ, η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Ουρανού παρέμενε ένα μεγάλο μυστικό. Πρόσφατα όμως μία διεθνής ερευνητική ομάδα αποσυνέθεσε το υπέρυθρο φως του πλανήτη με τη βοήθεια του οκτάμετρου τηλεσκόπιου Gemini North, στο Μάουνα Κι της Χαβάης.
« Εάν ένα άτυχο ανθρώπινο ον κατέβαινε ποτέ μέσα στα νέφη του Ουρανού θα συναντούσε μία πολύ δυσάρεστη και δύσοσμη κατάσταση» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Πάτρικ Ιργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η ανίχνευση του υδρόθειου στον ανώτερο όγκο νεφών του Ουρανού (και πιθανώς στον επίσης κρύο Ποσειδώνα) είναι μια εντυπωσιακή διαφορά από το αέριο που ανιχνεύεται στους γιγαντιαίους και πιο κοντινούς στον Ήλιο πλανήτες, Δία και Κρόνο.
Αν ένας άτυχος άνθρωπος έπεφτε μέσα στα νέφη του πλανήτη Ουρανού, σύμφωνα με τον δρ Ιργουιν, η δυσοσμία «των κλούβιων αυγών» θα ήταν το μικρότερο κακό. Η έκθεσή του σε ένα περιβάλλον από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο σε θερμοκρασία -200 oC θα ήταν θανατηφόρος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκτοξεύθηκε ο νέος «κυνηγός εξωπλανητών», το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA (φωτό)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: To νέο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), που θα αποτελέσει το διάδοχο του τηλεσκοπίου «Κέπλερ» στην αναζήτηση εξωπλανητών, εκτοξεύθηκε το βράδυ, στις 01:51 ώρα Ελλάδας, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ. Η εκτόξευση έγινε με διήμερη καθυστέρηση λόγω ενός τεχνικού προβλήματος της τελευταίας στιγμής. Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, το κυρίως μέρος του πυραύλου Falcon διαχωρίστηκε από το πάνω μέρος με το TESS και επέστρεψε άθικτο στη Γη για να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες» που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASA, που έχει μέγεθος ψυγείου και βάρος 318 κιλών, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, στην οποία δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί άλλο σκάφος. Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 10
Καλωσήρθατε στο <<The Big Bang>> !!! Το << The Big Bang >> είναι το blog στο οποίο μπορείτε να βρείτε μία ποικιλία ειδήσεων και video που αφορούν την αστροφυσική και την αστρονομία.